Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Jak na správné saunování 

Jak na správné saunování 

Přestože se do sauny dá chodit v průběhu celého roku, zahájení sezóny připadá na podzim. Saunování je tedy v plném proudu. V zimních měsících obliba saunování rapidně stoupá. Pokud nevíte, kam do sauny vyrazit, navštivte poslední patro Centra Krakov, kde otevřel zcela nový Saunový Svět Saunia.

Studie Britské lékařské asociace uvádí, že pokud budete saunu navštěvovat 2–3krát týdně, sníží se u vás riziko onemocnění o celých 65 procent. Pokud tedy chcete letos ve zkoušce imunity uspět na výbornou, stačí propadnout kouzlu pravidelného saunování a s chřipkou hravě zatočíte.

Jíst či nejíst, v plavkách nebo bez, ležet či sedět? To jsou otázky, které se honí hlavou nejednoho saunovacího začátečníka. Ať už do sauny chodíte pravidelně, nebo se teprve k její návštěvě odhodláváte, jistě se vám bude hodit přehled pravidel, díky nimž se v sauně neztratíte.

1. Stop těžkým jídlům i prázdnému žaludku 
Absolvovat saunování s prázdným žaludkem je stejně špatný nápad, jako spořádat těsně před návštěvou sauny čtvrtku kachny se zelím a knedlíky. V obou případech vám hrozí závratě a nevolnost.

2. Šperky i plavky dolů
Před vstupem do sauny odložte stranou stud i své cennosti. Plavky do sauny nepatří, brání totiž správnému pocení a navíc se v nich s oblibou množí bakterie. Zahalit se můžete do prostěradla nebo ručníku. Rozlučte se na chvíli i se svými šperky. V horké sauně se mohou rozpálit tak, že by vám stejně příliš radosti nedělaly.

3. Sprchy není nikdy dost
Sprchou a mýdlem v sauně rozhodně nešetřete. Dopřát byste si ji měli před každým vstupem do sauny. Po sprše se důkladně osušte, vyplatí se to. Suchá kůže totiž urychlí detoxikaci, protože se začne rychleji potit.

4. Kam s prostěradlem
Prostěradlo, případně ručník, dostanete k dispozici v každé dobré sauně. Při saunování se na ně uvelebte tak, abyste je měli pod celým tělem včetně nohou. Polohu zvolte podle sebe, na výběr máte mezi sezením a lehem. V poloze ležmo se tělo rovnoměrněji prohřeje, při sezení občas hrozí závratě, protože horký vzduch se drží nahoře.

5. Čas na pocení
Ideální doba pobytu v potní místnosti se odvíjí od toho, do jaké sauny jste se vypravili. Obecné doporučení uvádí rozmezí mezí 10 až 20 minutami, pro finskou saunu do 15 minut.

6. Ptejte se
Pokud byste si přeci jen s čímkoli nevěděli rady, ochotný personál vám rád poradí a do saunování vás rád zasvětí.



Více informací o saunování: 
http://www.vseosaunovani.cz

Šipka