Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Putovní kamínky

Putovní kamínky

Dělají radost dětem i dospělým. Zabaví celou rodinu na dlouhé hodiny. To jsou doma malované putovní kamínky. Také jste o nich už slyšeli? Nebo jste dokonce součástí kamínkářské komunity?

Omrzely vaše děti procházky po okolí? Zkuste je namotivovat nápadem, který hýbe, v době covidové, světem. Nápad pomalovat kamínek, položit jej na veřejné místo a sledovat, co se bude dít dál vznikl pravděpodobně v USA, odkud se rozšířil do celého světa. V České republice existuje hned několik fanouškovských skupin, přičemž největší z nich má více než 300 tisíc členů. Malování se stalo hitem, díky kterému je možné zabavit děti doma i venku, a zároveň se nevystavovat nebezpečí nákazy. Vyrazte společně na dobrodružné hledání kamínků a uvidíte, že jakmile děti najdou první kamínek, domů už je jen tak nedostanete.

 

Čím malovat?

Kamínky jsou položené po většinu času venku, kde jsou vystavené slunci, dešti i větru, a proto se nedoporučuje používat obyčejné fixy nebo tempery. Nejvhodnější je použít akrylové barvy nebo akrylové fixy, které jsou trvanlivé, na kamíncích pěkně drží a mají krásné syté barvy. Pro ještě větší odolnost se doporučuje malbu po zaschnutí přelakovat bezbarvým akrylovým lakem.

TIP OD NÁS: Akrylové fixy, barvy v tubě i fixační lak můžete zakoupit v Papírnictví AKM.

 

Jaký kamínek je ten správný?

Nejlépe se kreslí na hladké čisté oblázky, které najdete v potoce, řece nebo u moře, ale můžete je zakoupit i v hobbymarketech. Krásné malby ale vytvoříte i na tvarově členitých kamenech, které si samy svým tvarem řeknou, jaký obrázek by jim slušel.

 

Co na kamínky malovat?

Cokoli. Máte rádi večerníčky, akční hrdiny, dinosaury, květiny, zvířata? Nebo rakety, auta, letadla? Oblíbené místo, jídlo, sport? To vše a mnoho dalšího lze na kamínky namalovat a přidat můžete i vzkaz, který nálezce potěší.

 

Jak kamínek správně označit?

Na kámen ze zadní strany nakreslete znak Facebooku a heslo „#KAMÍNKY“ a vaše PSČ. Pokud najde kamínek některý z kamínkářů, okamžitě jej otočí, aby zjistil, zda nalezený kamínek patří do skupiny Kamínky. Pokud ano, vyfotí jej, fotku vloží do facebookové skupiny a doplní PSČ. Podle PSČ pak tvůrce svůj kamínek ve skupině snadno vyhledá a radost bude hned dvojnásobná – malíř bude rád, že kamínek našel nového majitele a nálezce potěší, že se tato kreativní myšlenka šíří světem dál.

 

Kam kamínek položit?

Kamínek máte hotový a teď, kam s ním? Malované kamínky pokládejte na viditelná místa, aby si jich všimlo co nejvíce lidí. Kamínek můžete vzít na své oblíbené místo – na hřiště, do parku, položit jej na zídku, nebo lavičku. Když kamínek někdo najde, může si ho nechat na památku a vyměnit za svůj, nebo kamínek může vzít a poponést ho třeba jen o pár metrů dál, kde ho najde někdo jiný. Odvézt jej ale můžete i na chalupu, a kamínek tak může proputovat celou republiku. Díky sdílení a možnosti vyhledání svého kamínku prostřednictvím PSČ tak bude možné sledovat, kde se kamínek právě nachází.

Šipka