Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Vánoční recepty: vánočka

Vánoční recepty: vánočka

K vánocům bezpochyb patří poctivá vánočka. Pojďte si ji s námi upéct!

Co budete potřebovat?

Na těsto:
0,5 kg hladké mouky
125 g másla
1 bílek
2 žloutek
½ lžičky soli soli
Citronová kůra

Na kvásek:
200 ml vlažného mléka
100 g cukru moučka
30 g čerstvého droždí

Něco navíc: 
Rozinky
Rum
Mandle

  • Smíchejte cukr s vlažným mlékem a rozdrobeným droždím, nechte vzejít kvásek (tip: nádobu dejte na teplé místo – radiátor či trouba předehřátá na 50 stupňů)

  • V míse smíchejte prosátou mouku se solí a citronovou kůrou

  • Uprostřed sypké směsi vytvořte důlek a přelejte do ní kvásek, přidejte žloutky a rozpuštěné máslo

  • Těsto poctivě zpracujte, přidejte mouku či mléko dle potřeby, pak jej vyklopte na vál a ještě 10 minut hněťte (těsto musí být hebké a nelepící se)

  • Zpracované těsto zformujte do koule, poprašte moukou a vraťte zpět do mísy. Takto jej nechte kynout na teplém místě až 1,5 hodiny. Po této době my mělo mít cca dvojnásobný objem. 

  • Mezitím si namočte rozinky do rumu a nasekejte mandle.

  • Těsto vyklopte na vál, můžete do těsta zapracovat rozinky.

  • Upleťe vánočku - návod najdete ve videu.

  • Potřete bílkem, posypejte mandlemi a nechte ještě hodinu kynout.

  • Vánočku vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, po 5 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 40 minut.

Upečenou vánočku posypte cukrem a máte hotovo.

Dobrou chuť! 

Šipka