Vánoční recepty: vánočka
Vánoční recepty: vánočka
K vánocům bezpochyb patří poctivá vánočka. Pojďte si ji s námi upéct!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
0,5 kg hladké mouky
125 g másla
1 bílek
2 žloutek
½ lžičky soli soli
Citronová kůra
Na kvásek:
200 ml vlažného mléka
100 g cukru moučka
30 g čerstvého droždí
Něco navíc:
Rozinky
Rum
Mandle
-
Smíchejte cukr s vlažným mlékem a rozdrobeným droždím, nechte vzejít kvásek (tip: nádobu dejte na teplé místo – radiátor či trouba předehřátá na 50 stupňů)
-
V míse smíchejte prosátou mouku se solí a citronovou kůrou
-
Uprostřed sypké směsi vytvořte důlek a přelejte do ní kvásek, přidejte žloutky a rozpuštěné máslo
-
Těsto poctivě zpracujte, přidejte mouku či mléko dle potřeby, pak jej vyklopte na vál a ještě 10 minut hněťte (těsto musí být hebké a nelepící se)
-
Zpracované těsto zformujte do koule, poprašte moukou a vraťte zpět do mísy. Takto jej nechte kynout na teplém místě až 1,5 hodiny. Po této době my mělo mít cca dvojnásobný objem.
-
Mezitím si namočte rozinky do rumu a nasekejte mandle.
-
Těsto vyklopte na vál, můžete do těsta zapracovat rozinky.
-
Upleťe vánočku - návod najdete ve videu.
-
Potřete bílkem, posypejte mandlemi a nechte ještě hodinu kynout.
-
Vánočku vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, po 5 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 40 minut.
Upečenou vánočku posypte cukrem a máte hotovo.
Dobrou chuť!